İstediğiniz başlık bulunamadı.
İlgili konular aşağıda listelenmiştir.

I.33) Rapor Tasarımları Ektra Satır ve Sütün Ekleme

I) Pratik Bilgiler » I.33) Rapor Tasarımları Ektra Satır ve Sütün Ekleme

Toplu çarşaf liste raporlarında en sağa ekstra sütun ekleme işlemine bakacağız. Örnek olarak öğretmenlerimizin sınıf öğretmenliği yaptığı sınıfları bilgisini en sağa ekleyeceğiz. Ön izleme kısmına gelerek buradan ekstra satır sütun…

I.17) Öğretmenlere Özel Bilgi Ekleme ve Çıktı Alma

I) Pratik Bilgiler » I.17) Öğretmenlere Özel Bilgi Ekleme ve Çıktı Alma

Bu kısımda öğretmenlerimizin özel alanlarına yeni bilgiler tanımlayıp daha sonra bunu çıktılarda nasıl gösteririz bunu inceleyelim. Öğretmenler butonundan herhangi bir öğretmenin güncelle butonuna bastığımızda karşımıza gelen pencerede …

I.37) Global ve Türkiye’ye özel versiyon farkları

I) Pratik Bilgiler » I.37) Global ve Türkiye’ye özel versiyon farkları

!aSc Timetables Ders Planlama Programını yalnızca resmi web sitemizden indirmelisiniz. aSc Timetables’ın ülkemizde herhangi bir ücretsiz versiyonu bulunmamaktadır. Ülkemizde kullanılan ücretsiz versiyon, hukuka aykırı olmakla birlikte, kötü amaçlı…

I.26) Öğretmen Nöbet Yeri ve Kulüp Bilgilerini Çıktılarda Yazdırma

I) Pratik Bilgiler » I.26) Öğretmen Nöbet Yeri ve Kulüp Bilgilerini Çıktılarda Yazdırma

Öğretmen çıktılarımızı alırken öğretmenin nöbet günü ve yeri sosyal kulübü nasıl gösterilir buna bakacağız. Bunun için öğretmenimizin güncelle sayfasını açıyoruz ve özel alanlar butonuna tıklıyoruz.Burada bilgileri girebileceğimiz…

I.32) Excelden Sınıf, Ders, Öğretmen ve Derslik Bilgileri Alma İşlemi

I) Pratik Bilgiler » I.32) Excelden Sınıf, Ders, Öğretmen ve Derslik Bilgileri Alma İşlemi

Sınıf, Ders, Öğretmen ve Derslik Bilgilerini excelden nasıl ders programımıza alacağız bunu inceleyelim. Görselimize bakacak olursak örnek bir excel oluşturduk. Bu örnek dosyaya web sitemizden indirmiş olduğunuz kurulum dosyası içerisinden …

B.1.6) 2 saatlik sayısal kartlar öğleden öncesi ve sonrasına bölünmesin

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.1) Eğitimde başarı odaklı ilişkiler » B.1.6) 2 saatlik sayısal kartlar öğleden öncesi ve sonrasına bölünmesin

Öğleden önce son saate yerleşen 2 saatlik sayısal bir dersin, öğle molasında konu bütünlüğü dağılmakta ve öğleden sonra öğrencilerin dikkatini toplamaları da bir hayli zor olmaktadır. Aşağıdaki resimde gösterilen 44 numaralı ‘Seçilen…

I.6) Aylık veya Çok Haftalı Ders Planı Hazırlama

I) Pratik Bilgiler » I.6) Aylık veya Çok Haftalı Ders Planı Hazırlama

Aylık ve çok haftalı program nasıl yapılır inceleyelim . Örnek dosyamıza bakacak olursak 4 hafta olarak bir program hazırlanmış. Bunun için öncelikle temel bilgiler kısmından ‘ Çok dönemli veye çok haftalı program ‘ kutucuğunu…

D.7) Öğretmenlerin Arka Arkaya 2 Saat ve Fazlası Boş Dersi Olmasın

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.7) Öğretmenlerin Arka Arkaya 2 Saat ve Fazlası Boş Dersi Olmasın

Öğretmenlerinizin hiç boş dersi olmamasını veya boş ders uzunluğunun örneğin 1 saatten uzun olmamasını istiyorsanız bu ilişkiyi denemelisiniz. Ders saati az olan öğretmenlerimizde dersler arasına 2 saatlik, 3 saatlik boşluklar gelebiliyor. Bunların…

A.3.4) Ders güncelleme ve silme

A) Adım adım planlama » A.3) Derslerin tanımlanması » A.3.4) Ders güncelleme ve silme

Derslerinizin ismini, dağılım şeklini, dersliklerini güncelleyebilirsiniz. Bunun için, resimde olduğu gibi dersinizi seçip “Güncelle” butonuna basmalısınız. Dersin isminde ve kısa kodunda değişiklik gerçekleştirmek isterseniz adını ve…

B.1.13) 2(iki) saatlik kartlar öğle tatili öncesi ve sonrası olarak yerleşmesin

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.1) Eğitimde başarı odaklı ilişkiler » B.1.13) 2(iki) saatlik kartlar öğle tatili öncesi ve sonrası olarak yerleşmesin

2(iki) Saatlik Kartların yani herhangi bir dersin 2 saatlik kartları varsa bu kartların öğleden tatilinden önce ve öğleden sonra şeklinde yerleşmesini nasıl engelleriz bunu inceleyeceğiz. Örneğin okulumuzda 4 ve 5. ders saatleri arası öğle molası…

I.2) aSc Ders Programını k12 Ek Ders Programına Aktarma

I) Pratik Bilgiler » I.2) aSc Ders Programını k12 Ek Ders Programına Aktarma

aSc programında hazırladığınız ders programını Kadrolu Puantaj Takip KBS Aktarım modülünüze aktararak öğretmenlerinizin ders yüklerinin otomatik aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca koordinatörlük, bölüm şefliği gibi…

J.6) Yazdırma İşlemleri

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.6) Yazdırma İşlemleri

Ana menüye gelip görselde ki gibi öğrenciler dediğimizde her öğrencinin ders programını görebiliriz. Eğer beklemedeki öğrenciler derseniz dersi yerleşmeyen öğrencileri görebilirsiniz. Bir öğrenciye tıkladığımızda aşağıdaki gri alanda…

A.6) Dersliklerin tanımlanması

A) Adım adım planlama » A.6) Dersliklerin tanımlanması

Bu bölümde bulabileceğiniz, başlıklara ve içeriklere ait özet bilgilere göz atabilirsiniz. aSc Timetables derslikler ile planlama yapabilen tek ders planlama programıdır. . A.6.1) Yeni derslik ekleme Dersliklerinizi kolayca tanımlayabilirsiniz. A.6.2)…

I) Pratik Bilgiler

I) Pratik Bilgiler

L) Programı mobil uygulamada yayınlama

L) Programı mobil uygulamada yayınlama

aSc Timetables’da hazırladığınız ders programını EduPage’inize yüklemek için, internet hesabı sekmesine tıklayın. Açılan pencerede, EduPage bilgilerinizi girin ve “Hesabı Aç” seçeneğine tıklayın. Daha sonra, internete…

L.1.2) Edupage Hesabının Oluşturulması

L) Programı mobil uygulamada yayınlama » L.1) Programı Mobil Uygulamada Yayınlama » L.1.2) Edupage Hesabının Oluşturulması

Edupage uygulamasını kullanabilmeniz için öncelikle bir internet hesabı oluşturmalısınız. Bu işlem aSc ders planlama programı üzerinden yapılabilmektedir. Ya da kurumumuz tarafından sizin için yeni bir Edupage hesabı oluşturulabilmektedir. Hesap…

L.1.5) Mobil Uygulamaya Giriş

L) Programı mobil uygulamada yayınlama » L.1) Programı Mobil Uygulamada Yayınlama » L.1.5) Mobil Uygulamaya Giriş

Mobil uygulamaya giriş için dilerseniz Edupage yönetim sayfasında kendiniz otomatik bir kullanıcı adı ve şifre oluşturabilirsiniz. Ya da biz sizin için oluşturabiliriz. Bunun için ascturkiye.com web sitemizden bizlere teknik destek kaydı oluşturabilir,…

J.7) Yerleşmeyen Öğrenciler Ve Planlama Sonrası Kontrol (V)

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.7) Yerleşmeyen Öğrenciler Ve Planlama Sonrası Kontrol (V)

Yerleşmeyen Öğrenciler Ve Planlama Sonrası Kontrol ile alakalı eğitim videoları bölümünde ‘ kurs & seçmeli dersler ‘kısmında ’10) Yerleşmeyen Öğrenciler Ve Planlama Sonrası Kontrol’ adlı videoda anlatım mevcuttur…

J.11) Fazla Tanımlanan Grupların Silinmesi ve Tekrar Planlama

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.11) Fazla Tanımlanan Grupların Silinmesi ve Tekrar Planlama

Seçmeli derslerde fazla tanımlanan grup varsa bu grubun silinmesini inceleyeceğiz. Bazen öğretmen yetersizliği olabilir bu durumda örnek olarak bakacak olursak 6 gruba bölünmüş bir dersi 5’e yada 4’e bölmeniz gerekebilir ve bu durumda…

J.12) Derslik Belirleme İşlemi ve Ortak Derslik Kullanma

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.12) Derslik Belirleme İşlemi ve Ortak Derslik Kullanma

Seçmeli derslerde derslikleri devreye almayı inceleyeceğiz. Derslik seçme işlemi pek sağlıklı bir yöntem değildir.bu yüzden seçmeli ders planlarken biz ortak derslik kavramını devreye alacağız. Ortak derslik kavramı özellikle melek liselerinde…

H.1) Dal Tanımlama ve Dal İle Ders Atama

H) Meslek Liselerine Özel Ayarlamalar » H.1) Dal Tanımlama ve Dal İle Ders Atama

Meslek liselerinde bir sınıfta birden fazla dal olması durumunda meslek dersleri dal üzerinden nasıl sınıfa ve öğretmene tanımlanır inceleyelim. Birden fazla dalı olan sınıflarda öğrenciler kültür derslerini birlikte işlerler meslek derslerini…

I.1) Programı lisanslama

I) Pratik Bilgiler » I.1) Programı lisanslama

!aSc Ders Planlama Programı kurulduğu her bilgisayar için farklı bir lisans anahtarı kullanmaktadır. Bilgisayarınıza format attığınızda, bilgisayar değişikliğinde programınızı tekrar lisanslamanız gerekmektedir. Öncelikle, lisans talebinde…

I.34) Otomatik Planlama

I) Pratik Bilgiler » I.34) Otomatik Planlama

* Dikkat: Eğer ‘Planlama Öncesi Kontrol’ işleminde hata alıyorsanız ve gevşeme ile teste devam ettiğiniz halde test sonuçlanmıyor ise ilgili öğretmen veya sınıfta ciddi hata var demektir. Bu nedenle bulut tabanlı planlamaya başlamanızın bir…

G.2) Sınıfların Kısıtlamaları

G) aSc Ders Planlama Programı Gelişmiş Ayarları » G.2) Sınıfların Kısıtlamaları

Bu eğitim içeriğinde Sınıflarınız için belirleyebileceğiniz “Kısıtlamalar” dan bahsedeceğiz. !Standart bir ders programı oluşturmak için bu ayarlara müdahele etmenize gerek yoktur. !Eğer bu ayarlamalara ihtiyaç duyarsanız, eğitim…

E.2) Tablonun Kullanımı

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.2) Tablonun Kullanımı

aSc Ders Planlama Programı’nda bir ders programı yaparken tüm veri giriş işlemlerinizi yaptıktan sonra mutlaka planlama ilişkileri girerek ders programını toparlama işlemi yapmanızı öneririz. “Ana Menü” de ve…

B.2) Öğretmen istekleri

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.2) Öğretmen istekleri

B.2.1) Günlük en az ders sayısı B.2.2) Günlük en fazla ders sayısı B.2.3) Günlük / haftalık boş ders sayısı sınırı B.2.4) Öğretmenlerin ardışık ders sayısını belirleme B.2.5) Boş ders uzunluğu B.2.6) Öğretmenler için otomatik bir gün…

D.2) Tablonun Kullanımı

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.2) Tablonun Kullanımı

aSc Ders Planlama Programı’nda bir ders programı yaparken tüm veri giriş işlemlerinizi yaptıktan sonra mutlaka planlama ilişkileri girerek ders programını toparlama işlemi yapmanızı öneririz. “Ana Menü” de ve…

F.2) Tablonun Özelleştirilmesi

F) Yazdırma & Zil Ayarlamaları » F.2) Tablonun Özelleştirilmesi

Bu bölümde bulabileceğiniz, başlıklara göz atabilirsiniz. F.2.1) Çıktı Sayfalarındaki Ders Programı Tablolarını Özelleştirme F.2.2) Çarşaf Listeler Şeklindeki Tabloları Güncelleme F.2.3) Çok Haftalı Programlar İçin Tabloları…

E.25) Bir Ders Cuma Ve Pazartesi Üst üste Yerleşmesin

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.25) Bir Ders Cuma Ve Pazartesi Üst üste Yerleşmesin

aSc Ders Planlama Programı’nda herhangi bir ders 2 gün üst üste yerleştirilmemektedir. Programın algoritması gereği bu haftalık dağılımı en iyi şekilde yapmaktadır. Siz eğer bu dersin 2 gün üst üste yerleştirilmesini isterseniz, aşağıdaki…

J.1) e-Okul veya Excelden Öğrenci ve Dersleri Alma

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.1) e-Okul veya Excelden Öğrenci ve Dersleri Alma

Bu kısımda programa öğrenci ve ders bilgileri tanımlama işlemini gerçekleştireceğiz. e-okul sisteminden excel transfer dosyası ile e-okula işlemiş olduğunuz verileri alabilirsiniz. Öncelikli olarak bir excel dosyası açıyoruz.Burada öğrencinin…

H.7) Öğretmen Program Çıktılarında Koordinatörlük ve Şeflik Görevlerini Gösterme

H) Meslek Liselerine Özel Ayarlamalar » H.7) Öğretmen Program Çıktılarında Koordinatörlük ve Şeflik Görevlerini Gösterme

Meslek liselerinde atölye ve laboratuvar öğretmenlerinin program çıktılarında koordinatörlük ve şeflik görevlerini göstermek için nasıl tanımlamalar yapacağız bunu inceleyelim. Bu işlem en son çıktı alma aşamasından önce yapılır.Bunun…

L.1) Programı Mobil Uygulamada Yayınlama

L) Programı mobil uygulamada yayınlama » L.1) Programı Mobil Uygulamada Yayınlama

aSc Timetables’da hazırladığınız ders programını EduPage’inize yüklemek için, internet hesabı sekmesine tıklayın. Açılan pencerede, EduPage bilgilerinizi girin ve “Hesabı Aç” seçeneğine tıklayın. Daha sonra, internete…

H.9) 10 saat ve üzeri dersler için blok ders oluşturma

H) Meslek Liselerine Özel Ayarlamalar » H.9) 10 saat ve üzeri dersler için blok ders oluşturma

Bu başlık altında 10 saat ve üzeri dersler için nasıl blok ders oluşturulabileceğinden bahsedeceğiz. Örnek olarak burada Atlas öğretmenimize verilen 9 saatlik bir blok ders tanımlamasını inceleyelim. Atlas öğretmenimize bu tanımlamayı yapıp…

B.3.4) Öğretmenin nöbet günü ilk ve son saatlerde dersi olsun

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.3) Nöbet ile ilgili özel istekler » B.3.4) Öğretmenin nöbet günü ilk ve son saatlerde dersi olsun

ASc Ders Planlama Programı’nda isterseniz öğretmenlerinize nöbet günü için otomatik bir gün belirlenmesini sağlayabilirsiniz. Fakat nöbet gününüz belli ve bu günlerde ilk ve son saatlerde mutlaka ders yerleşsin istiyorsanız aşağıdaki ilişkiyi…

D.9) Öğretmenlerin Pazartesi ve Cuma Günü Boş Gün Olarak Ayarlanmasın

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.9) Öğretmenlerin Pazartesi ve Cuma Günü Boş Gün Olarak Ayarlanmasın

aSc Ders Planlama Programı’nda okulunuzdaki herhangi bir öğretmeninizin pazartesi ve cuma günü her iki gün de mutlaka okulda olmasını sağlayabilirsiniz. Bunu bir örnekle açıklayalım: Örneğin okulunuzda 1 tane müzik öğretmeniniz var ve cuma…

I.18) Sınıfların Kısıtlamalar Butonu

I) Pratik Bilgiler » I.18) Sınıfların Kısıtlamalar Butonu

Sınıflar butonunu açtığımızda herhangi bir sınıfı seçtiğimizde bu sınıfın kısıtlamalar butonunu açtığımızda karşımıza bir pencere açılmaktadır. Bu sayfada kesinlikle ve kesinlikle bir ayar yapmamanız gerekmektedir.Bu sayfada sadece …

I.22) İki Dosyanın Karşılaştırılması

I) Pratik Bilgiler » I.22) İki Dosyanın Karşılaştırılması

Bu kısımda dosyamızın en son kaydedilen haliyle yapılan değişiklikler nelerdir yada yedek aldığımız bir dosyaya göre değişenler nelerdir bunlara nasıl bakacağız bunu görücez. Örnek olarak kaydet butonuna basarak dosyamızı kaydedelim. …

I.30) Rehberlik Dersinin Silinmesi

I) Pratik Bilgiler » I.30) Rehberlik Dersinin Silinmesi

Otomatik olarak oluşturulan rehberlik dersinin nasıl silineceğini inceleyelim. Yeni bir çalışma açtığımızda rehberlik dersi otomatik olarak gelmektedir. Bu ders k12 Bilişimin Öğretmen devam takip programını kullanan okullar için gereklidir.Bu…

I.31) Rehberlik Dersinin Eklenmesi

I) Pratik Bilgiler » I.31) Rehberlik Dersinin Eklenmesi

Rehberlik dersinin bir ders olarak eklenmesini inceleyelim. Yeni butonuna basıp rehberlik dersini eklemek istediğinizde sistem size izin vermeyecektir. Çünkü sistemi ayarlarken öğretmen devam takip programını kullanan kullanıcılarımız için yeni…

C.2) Başarısız planlama çözümleri

C) Planlamadaki sorunların çözüm yolları » C.2) Başarısız planlama çözümleri

! “Planlama öncesi kontrol” işleminde başarılı olmadan Otomatik ya da Bulut Tabanlı planlama işlemini başlatmayınız. Bulut Tabanlı Planlama işleminin başlaması için, “Planlama Öncesi Kontrol” işleminde mutlaka başarılı olma…

A.2) Temel bilgilerin girilmesi

A) Adım adım planlama » A.2) Temel bilgilerin girilmesi

Bu başlık altında ders programı oluşturmak için gerekli temel bilgilerin tanımlanmasından bahsedeceğiz. Yeni bir veri dosyası oluşturmak istediğinizde, karşılaşacağınız ilk ekran Temel Bilgiler ekranıdır. Bu ekrana Ana menüde bulunan Temel…

E.6) Bir Ders Son Saat Olmasın

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.6) Bir Ders Son Saat Olmasın

Bu kısımda öğlenden sonrası son saatlere yerleşmesini istemediğimiz bazı önemli derslerimiz varsa planlama ilişkisiyle programa nasıl tanımlanır bunlara bakalım. Örnek dersimiz MATEMATİK olsun ve öğleden sonra 6 ve 7. saate yerleşmesini…

E.7) Beden ve Müzik Öğretmenlerinin Pazartesi İlk, Cuma Son Saat Dersi Olsun

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.7) Beden ve Müzik Öğretmenlerinin Pazartesi İlk, Cuma Son Saat Dersi Olsun

Beden ve Müzik öğretmenlerinin pazartesi ilk, cuma son saat dersi olsun ve bu sayede törenlerde bir bedenci ve bir müzikçinin mutlaka bulunmasını nasıl sağlarız? Planlama ilişkisi olarak bunu programa nasıl tanımlarız buna bakalım. Ana menüde ve…

D.19) Sınıfların Geliş ve Gidiş Saatlerine Program Karar Versin (Eğitim Bloğu Ayarlaması)

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.19) Sınıfların Geliş ve Gidiş Saatlerine Program Karar Versin (Eğitim Bloğu Ayarlaması)

Bu kısımda sınıfların eğitim bloğu özelliğine bakacağız. Derslik yetersizliği sebebiyle bazı sınıflarımızın okula geliş gidiş saatleri diğer sınıflardan farklı olabilir bu durumda biz zaman tabloları üzerinden bu işlemi yapabiliriz. Fakat…

I.36) Çalışma Ekranının Renklerinin Değiştirilmesi

I) Pratik Bilgiler » I.36) Çalışma Ekranının Renklerinin Değiştirilmesi

aSc Timetables Ders Programınızı açtığınız zaman karşınıza aşağıdaki gibi renkli bir Çalışma Ekranı gelmektedir. Çalışma Ekranının renkli olmasının sebebi programda karışıklık olmaması için her öğretmenin, dersin, sınıfın kendine…

I.38) İki Ders Programını Birleştirme

I) Pratik Bilgiler » I.38) İki Ders Programını Birleştirme

Bu başlık altında aSc Ders Planlama programında oluşturulmuş olan iki ders planının nasıl birleştirilebileceğini ele alacağız. Kullanacağınız bu özellik sayesinde farklı kademelerden oluşan bir ders planınız, veya hafta içi ve hafta sonu için…

I.8) Özel Seçim Listeleri Oluşturma

I) Pratik Bilgiler » I.8) Özel Seçim Listeleri Oluşturma

Sınıf , ders, derslik ve öğretmen seçim pencerelerinde hızlı seçim pencereleri nasıl oluşturulur inceleyelim. Örnek olarak ön izleme penceresinden filtre butonunu açıyoruz . Ben rapor kısmında sadece 5. sınıfların kaydının…

I.12) Birden Fazla Bina Kullanımı

I) Pratik Bilgiler » I.12) Birden Fazla Bina Kullanımı

Tanımlama işlemleri menüsünde binalar butonu bulunmaktadır. Eğer birden fazla binamız mevcutsa ve binalar arasında öğretmenlerimizin günlük veya haftalık olarak geliş gidiş saatlerinin çok fazla olmasını istemiyorsak ya da binalarımız arasında…

I.28) Akademisyen Ünvanlarının Çıktılarda Yazdırılması

I) Pratik Bilgiler » I.28) Akademisyen Ünvanlarının Çıktılarda Yazdırılması

Üniversite akademisyenlerinin ünvanlarının çıktılarda isimlerinin önünde nasıl göstereceğimizi inceleyeceğiz. Tanımlama işlemlerinde öğretmenleri açtığımızda herhangi bir öğretmen için güncelleye bastığımızda başlık kısmı…

I.29) Dosya Açılış Şifresi Belirleme

I) Pratik Bilgiler » I.29) Dosya Açılış Şifresi Belirleme

Bu kısımda dosyamıza güvenlik amaçlı açılış şifresi belirlemeyi göreceğiz. Bu işlem için Arayüz Ayarları menüsünden ‘Gelişmiş ‘ butonuna tıklıyoruz. Şifre kısmına açılış için gireceğimiz şifreyi belirleyip tama butonuna…

L.1.4) EDUPAGE Mobil Uygulamasının Cep Telefonuna Yüklenmesi

L) Programı mobil uygulamada yayınlama » L.1) Programı Mobil Uygulamada Yayınlama » L.1.4) EDUPAGE Mobil Uygulamasının Cep Telefonuna Yüklenmesi

Edupage mobil uygulama, yandaki resimde gördüğünüz gibi yeşil renkli E simgesi şeklindedir. Uygulamayı cep telefonunuza ‘Google Play’ ya da ‘App Store’ aracılığı ile indirebilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra…

L.1.3) Ders Programının Edupage’de Yayınlanması

L) Programı mobil uygulamada yayınlama » L.1) Programı Mobil Uygulamada Yayınlama » L.1.3) Ders Programının Edupage’de Yayınlanması

Edupage internet hesabınızı oluşturduktan sonra ders programınızı internet hesabınızda yayınlamak için aşağıdaki resimdeki gibi ‘Kaydet -> İnternete Kaydet’ diyoruz. Karşımıza açılan pencerede kullanıcı adı ve şifremizi yazarak…

B.1.12) Küçük dersliklerin en az sayıda kullanılması

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.1) Eğitimde başarı odaklı ilişkiler » B.1.12) Küçük dersliklerin en az sayıda kullanılması

Okulumuzda beden eğitimi dersi için 3 tane spor salonu olduğunu düşünelim. Bu spor salonlarından 2 tanesi büyük biri ise küçük. Fakat 2 adet büyük olan salon, okuldaki tüm beden eğitimi dersleri için yeterli olmamaktadır. Böyle bir durumda aSc’…

I.7) Sadece Bazı Öğretmenlerin Programını Değiştirme

I) Pratik Bilgiler » I.7) Sadece Bazı Öğretmenlerin Programını Değiştirme

aSc Ders Planlama Programı’nda bir planlama yaptıktan sonra herhangi bir kartı alıp başka bir alana elle yerleştiremezsiniz. Aşağıdaki resimde siyah çerçeve içerisinde gösterildiği gibi Esra öğretmenin cuma günü ilk iki periyotta 9/A sınıfına…

I.5) Sınıfları Birleştirerek Öğretmenlere Ders Atama

I) Pratik Bilgiler » I.5) Sınıfları Birleştirerek Öğretmenlere Ders Atama

Bu kısımda bir öğretmene birden fazla sınıfın birleştirilerek ders olarak atanmasını inceleyeceğiz. Bunun için öğretmenler butonundan bir öğretmenimizi seçiyoruz ve ders atamasına giriyoruz. Örneğimizdeki 5/A ve 5/B sınıflarını…

I.9) Öğretmenler Listelerde Alfabetik Sıralanmasını Sağlamak

I) Pratik Bilgiler » I.9) Öğretmenler Listelerde Alfabetik Sıralanmasını Sağlamak

Ders, derslik, sınıflar ve öğretmenler pencerelerinde alfabetik olarak sıralanmasını nasıl sağlarız inceleyelim. Öğretmenler penceresini açalım örnek olarak. Kayıtlarımız şuan sıralı şekilde. Yeni bir kayıt eklediğimizde bu kayıt…

I.14 ) İkili Eğitim Zaman Tablosu Ayarı

I) Pratik Bilgiler » I.14 ) İkili Eğitim Zaman Tablosu Ayarı

Okulumuzda ikili eğitim olması durumunda sınıfların zaman tablosu nasıl ayarlanacak bunu göreceğiz. Örnek dosyamızda sınıflarımızın tablosuna bakacak olursak tekli eğitim gibi görülmekte. Hepsinin zaman tablosunda 29 saat ders açık…

I.16) Araç Çubuğunda Gün Seçimi Gösterme

I) Pratik Bilgiler » I.16) Araç Çubuğunda Gün Seçimi Gösterme

Bu kısımda çalışma alanlarını sadece tek bir gün nasıl gösteririz bunu inceleyeceğiz. Şuan 5 günümüz olduğu için blok halinde tek bir sayfada gözükmektedir. Arayüz ayarlarında yazılımı özelleştir bölümünde ana araç çubuğunda gün…

I.23) Yöneticilerin İdari Görevlerini Programlarında Gösterme

I) Pratik Bilgiler » I.23) Yöneticilerin İdari Görevlerini Programlarında Gösterme

Yöneticilerin İdari Görevlerini Programlarında Göstermek için öncelikli olarak temel bilgiler kısmında k12kbs.com üyelik durumunu pasif durumdan aktif duruma getirmeliyiz. Bunun için bu butona tıklayıp evet dememiz yeterlidir. Daha sonra hangi…

I.24) Öğretmenlerin Egzersiz Görevlerini Programlarında Gösterme

I) Pratik Bilgiler » I.24) Öğretmenlerin Egzersiz Görevlerini Programlarında Gösterme

Öğretmenlerin ders programlarında egzersiz gibi ders dışı görevleri varsa bunları nasıl gösteririz inceleyelim. Temel bilgiler kısmında k12kbs.com üyelik durumunu pasif durumdan aktif duruma getirmeliyiz. Bunun için bu butona tıklayıp evet dememiz…

B.1.4) 2 saatlik kartlar önce gelsin

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.1) Eğitimde başarı odaklı ilişkiler » B.1.4) 2 saatlik kartlar önce gelsin

Dağılım şeklini ayarladığımız derslerimiz arasında uzun kartın önce olmasını istediğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz . Bu durumda ne yapmalıyız inceleyelim. Eğer okulunuzda haftalık dağılımı 2+2+1 veya 2+1 olan kartlarınız var ise, 2…

H.2) Ortak Derslik ( Yetersiz Derslik İçin)

H) Meslek Liselerine Özel Ayarlamalar » H.2) Ortak Derslik ( Yetersiz Derslik İçin)

Yetersiz derslik durumunda ortak derslik kullanımı nasıl yapılır inceleyelim. Kurumunuzda sınıf sayınız dan daha az dersliğiniz varsa örneğin 50 tane sınıfınız var ama 30 tane dersliğiniz varsa bu durumda derslik yetersizliği var demektir. Ya…

A.9.3) Başarılı planlama

A) Adım adım planlama » A.9) Ders programı oluşturma » A.9.3) Başarılı planlama

Eğer planlamanız başarılı olursa yani tüm kartlar yerleşirse aşağıdaki mutlu animasyonu görebilirsiniz. Otomatik planlamada planlama başarılı fakat göz ardı edilen ve bozulan sınırlamalar varsa aşağıdaki resimde kırmızı çerçeve içindeki…

E.6) Aynı gün olmasını istemediğimiz dersler için ilişki tanımlama

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.6) Aynı gün olmasını istemediğimiz dersler için ilişki tanımlama

Okulunuzdaki beden eğitimi, drama, dans gibi dersler, öğrencilerinizin gün içerisinde kafasını dağıtmak, zor derslerden sonra zihnini dinlendirmek için verilebilecek derslerdendir. Bu derslerin hepsinin tek bir bir güne gelmesi ve diğer günlerde…

J.13) Seçmeli Ders ve Normal Ders Planlamayı Birlikte Yapılması Durumunda Planlama Öncesi Kontrol Hatası (V)

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.13) Seçmeli Ders ve Normal Ders Planlamayı Birlikte Yapılması Durumunda Planlama Öncesi Kontrol Hatası (V)

Seçmeli Ders ve Normal Ders Planlamayı Birlikte Yapılması Durumunda Planlama Öncesi Kontrol Hatası ile alakalı eğitim videoları bölümünde ‘ kurs & seçmeli dersler ‘kısmında 17) Seçmeli Ders ve Normal Ders Planlamayı Birlikte Yapılması Durumunda…

I.15) Sınıf Programlarında Sınıf Öğretmeni Fotoğrafını Gösterme

I) Pratik Bilgiler » I.15) Sınıf Programlarında Sınıf Öğretmeni Fotoğrafını Gösterme

Öğretmenlerimizin vesikalık fotoğrafları çıktılarda nasıl gösterilir inceleyelim. Öncelikli olarak öğretmenimizin vesikalık fotoğrafını sisteme nasıl ekleriz bir bakalım. Öğretmenler butonundan ilgili öğretmenin güncelleme sayfasını…

I.25) Başka bir data dosyasından bilgi alma.

I) Pratik Bilgiler » I.25) Başka bir data dosyasından bilgi alma.

Yeni bir eğitim öğretim yılına başladığımızda bir önceki yılın dosyasından sınıf , ders , derslik , öğretmen gibi bilgileri yeni dosyamıza hızlı bir şekilde alabiliriz. Öncelikli olarak yeni bir çalışma sayfası başlatıyoruz. …

J.2) Manuel Öğrenci Bilgi Güncelleme, Silme, Ekleme

J) Seçmeli Dersler & Kurs Planlama » J.2) Manuel Öğrenci Bilgi Güncelleme, Silme, Ekleme

Ana menüde bulunan ‘ Seçmeli Dersler ‘ butonuna basarak seçmeli dersler sayfamızı açıyoruz. Açılan pencerede karşımıza tanımladığımız veriler çıkmaktadır. Aşağıdaki görselde kırmızı çerçeve içerisine alınmış…

F.4.1) 2 Saatten Fazla Dersler Birleşik Yazdırılmasın

F) Yazdırma & Zil Ayarlamaları » F.4) Sık Sorulan Sorular » F.4.1) 2 Saatten Fazla Dersler Birleşik Yazdırılmasın

aSc Ders Planlama Programı’nda 2 saat ve yukarısındaki kartlar otomatik olarak birleşik yazdırılır. Eğer bunu iptal etmek istiyorsanız, “Ana Menü” ve “Dosya İşlemleri” menüsünde de bulunan ‘Yazdır -*>* Ön…

H.6) Ders İçin Birden Fazla Derslik Kullanma (Ortak Öğretmen Durumunda)

H) Meslek Liselerine Özel Ayarlamalar » H.6) Ders İçin Birden Fazla Derslik Kullanma (Ortak Öğretmen Durumunda)

Bir ders için aynı anda birden fazla dersliğin kapatılmasını inceleyeceğiz. Özellikle meslek liselerinde ortak öğretmenin işlemiş olduğu derslerde buna ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğimizde 10A bilişim teknolojileri dersine iki tane öğretmenimiz…

I.20) Seçmeli Dersin Öğretmen Programlarında Sanal Olarak Gösterilmesi

I) Pratik Bilgiler » I.20) Seçmeli Dersin Öğretmen Programlarında Sanal Olarak Gösterilmesi

Seçmeli Dersin Öğretmen Programlarında Gösterilmesini inceleyeceğiz. Seçmeli derslerle normal ders programını iki ayrı dosyada yapmanız durumunda normal ders programınızda seçmeli dersler olmadığı için öğretmen programlarında …

I.35) Farklı Yemek Saati Olan Sınıflarımız İçin Ayarlamalar

I) Pratik Bilgiler » I.35) Farklı Yemek Saati Olan Sınıflarımız İçin Ayarlamalar

İki farklı yemek saati olan kurumlarımızdan gelen hatalardan örnek göstererek bu ayarlama nasıl yapılır, inceleyelim. Öncelikle hatalı dosyamızdaki planlamamıza bakalım. Kurumumuz burada farklı zil saatleri bulunan sınıflarını Ziller 1 ve…

D.6) Bir Öğretmenin Günlük veya Haftalık Boş Ders Saat Sayısını Sınırlandırmak

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.6) Bir Öğretmenin Günlük veya Haftalık Boş Ders Saat Sayısını Sınırlandırmak

Öğretmenlerinizin gün içerisinde boş derslerinin olması öğretmenleriniz açısından iyi olabilmektedir. Fakat bu sayının mümkün olduğunca az olması istenir. Eğer öğretmenlerinizin günlük ve haftalık boş ders saatinin az olmasını istiyorsanız…

I.4) Data Yedekleme (Kaydet Butonuna Bastıkça Program Yedek Alır)

I) Pratik Bilgiler » I.4) Data Yedekleme (Kaydet Butonuna Bastıkça Program Yedek Alır)

Programımız belli aralıklarla otomatik olarak yedekler alır. Bu yedekleri ana menüde bulunan aç butonundan yedekleri görüntüle diyerek ulaşabilirsiniz. Her kayıt adının sonunda auto, open ve save kelimeleri vardır. Open demek dosya açıldı ve…

I.10) Yeni Tanımladığım Öğretmenler Listelerde Soyad-Ad Şeklide Listeleniyor

I) Pratik Bilgiler » I.10) Yeni Tanımladığım Öğretmenler Listelerde Soyad-Ad Şeklide Listeleniyor

Yeni Tanımladığımız Öğretmenler Listelerde Soyad-Ad Şeklide listeleniyor ise bu arayüz ayarlarındaki değişiklikten kaynaklanmaktadır. Öncelikle arayüz ayarlarına tıklayıp buradan yazılım özelleştir butonuna basıyoruz ve açılan pencerede…

E.16) Seçilen 2 Sınıfta Matematik Dersi Art Arda Gelsin

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.16) Seçilen 2 Sınıfta Matematik Dersi Art Arda Gelsin

Diyelim ki okulunuzdaki 5. ve 6. sınıfların MATEMATİK dersine aynı öğretmen giriyor olsun. 5A,5B ve 5C sınıflarının matematik dersinin gün içerisinde art arda gelmesini, ve böylece öğretmenin tüm gün boyunca, aynı seviye sınıflar için…

I.13) Sanal Ders Tanımlama veya Çıktılarda Ders Dışı Görev Gösterme

I) Pratik Bilgiler » I.13) Sanal Ders Tanımlama veya Çıktılarda Ders Dışı Görev Gösterme

Bu kısımda sanal derslerden bahsedeceğiz. Sanal dersler öğretmenlerin program çıktılarında gösterilmesini istediğimiz bilgiler varsa örneğin bir branş toplantısı gibi öğretmenin programında hangi gün olduğunu göstermek istiyor isek bunun…

I.19) Öğle Tatili (Mola) Olan Programlarda İki saatlik Kartların Durumu

I) Pratik Bilgiler » I.19) Öğle Tatili (Mola) Olan Programlarda İki saatlik Kartların Durumu

Öğle Tatili tanımlanan programlarda 2 saatlik kartların durumunu inceleyeceğiz. Örneğimize bakacak olursak öğretmenimizin 4 ve 5. saatine 2 saatlik ders yerleştirilmiş. Ben 4’le 5 arasına bir mola tanımlarsam bu ders moladan önce ya da…

I.27) Atanmış Derslerin Toplam Saati (E) veya (2E) Olarak Gösteriliyor.

I) Pratik Bilgiler » I.27) Atanmış Derslerin Toplam Saati (E) veya (2E) Olarak Gösteriliyor.

Atanmış derslerimizin toplam saat kısmında E gözükmesi durumunda ne yapacağız inceleyelim. Programımızın Arayüz Ayarları bölümünde ‘ Yazılımı Özelleştir’ sekmesinde bulunan varsayılan değerler alanındaki kısmıdan…

I.21) Birden Fazla Dersliği Tek Bir Ders İçin Aynı Anda Kapatma

I) Pratik Bilgiler » I.21) Birden Fazla Dersliği Tek Bir Ders İçin Aynı Anda Kapatma

Bu kısımda bir ders için birden fazla dersliğin kapatılmasını inceleyeceğiz. Özellikle meslek liselerinde ortak girilen ortak öğretmenin işlemiş olduğu derslerde buna ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğimizde 10-A Bilişim Teknolojileri dersine 2…

D.21) Seçilen Sınıflarda Üst Üste 2 Saatten Fazla Boş Ders Olmasın

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.21) Seçilen Sınıflarda Üst Üste 2 Saatten Fazla Boş Ders Olmasın

Normalde siz bir ders programı hazırlarken, eğer sınıfların ‘Kısıtlamalar’ butonunda yer alan ‘Eğitim Bloğu’ ayarını ‘Otomatik’ yaparsanız, aSc programı sınıfların hepsini dersler arası boşluklar olmayacak şekilde…

D.18) Seçilen Sınıflar Haftada Sadece 1 Gün Okula 2. Derste Gelebilir

D) Planlama İlişkileri – Öğretmenler » D.18) Seçilen Sınıflar Haftada Sadece 1 Gün Okula 2. Derste Gelebilir

Okulunuzda bazı sınıfların okula geliş saatlerini ilk ders değil de ikinci ders saati olarak belirleyebilmektesiniz. Bu işlemi öncelikle sınıfların ‘Kısıtlamalar’ butonunda yer alan ‘Eğitim Bloğu’ ayarlamalarında ’2. Derste…

I.11) Yeni Ders Tanımlama Ekranında Öğretmen Seçim Listesinde Öğretmenin Atanmış Derslerini Görme

I) Pratik Bilgiler » I.11) Yeni Ders Tanımlama Ekranında Öğretmen Seçim Listesinde Öğretmenin Atanmış Derslerini Görme

Yeni Ders Tanımlama Ekranında Öğretmen Seçim Listesinde Öğretmenin Atanmış Derslerini nasıl gösteririz bunu inceleyeceğiz. Öğretmenler sayfasını açtığımızda herhangi bir öğretmenin atanmış derslerini listelediğimiz de buradan yeni ders ekle…

B.2.4) Öğretmenlerin ardışık ders sayısını belirleme

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.2) Öğretmen istekleri » B.2.4) Öğretmenlerin ardışık ders sayısını belirleme

Burada öğretmenlerin ‘Ardışık Ders Saati Sayısını Sınırlama’ yani arka arkaya en fazla kaç saat dersi girebileceklerini program üzerinde nasıl ayarlarız buna bakacağız. Planlama / yerleştirme kısmında “Parametler” butonu…

G.1) Ders Kısıtlamaları

G) aSc Ders Planlama Programı Gelişmiş Ayarları » G.1) Ders Kısıtlamaları

! Bu eğitim içeriğinde derslerin kısıtlamalarını inceleyeceğiz. Fakat bu alanda herhangi bir ayarlama yapmanızı önermiyoruz. aSc Ders Planlama Programında her ders için ülkemize özgü ayarlamalar otomatik olarak yapılmaktadır. Dersin kısıtlama…

B.3.5) Aynı nöbet yerinde bulunabilecek öğretmen sayısı

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.3) Nöbet ile ilgili özel istekler » B.3.5) Aynı nöbet yerinde bulunabilecek öğretmen sayısı

aSc programımızda gün içerisinde aynı nöbet yerinde bulunabilecek öğretmen sayısını sınırlandırabilirsiniz. Örneğin gün içerisinde bahçede en fazla 2 öğretmen nöbet tutsun istiyorsanız bununla ilgili programa 30 numaralı ‘Bir günde en…

Sözlük

Bilgilendirme » Sözlük

Dağılım Şekli : Bir dersin haftanın günlerine nasıl yerleştirileceğini ifade eder. Örneğin 2+2 olan bir dağılım şekilden ders 2 farklı güne ardışık 2 şer saat olarak yerleştirilir. Örneğin Dağılım şekli 2+2+1 olan bir Kart : Dağılım…

B.1.15) Öğretmenlerin binalar arası yer değiştirme sayısı

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.1) Eğitimde başarı odaklı ilişkiler » B.1.15) Öğretmenlerin binalar arası yer değiştirme sayısı

Eğer okulunuzda birden fazla bina var ise ve her iki binada da derse giren öğretmenleriniz var ise bu öğretmenlerinizin günlük bina değişim sayısını belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi 26 numaralı ‘Günlük En Fazla Farklı…

F.4.5) Öğle Tatili veya Mola Tanımlama

F) Yazdırma & Zil Ayarlamaları » F.4) Sık Sorulan Sorular » F.4.5) Öğle Tatili veya Mola Tanımlama

aSc Ders Planlama Programı’nda isterseniz öğle tatili veya mola tanımlayabilirsiniz. Bunun için “Ana Menü” ve “Dosya İşlemleri” menüsünde de bulunan ‘Temel Bilgiler’ butonundan ‘Zil/ Zamanları Yeniden…

A.3.3) Dersin dağılım şekli

A) Adım adım planlama » A.3) Derslerin tanımlanması » A.3.3) Dersin dağılım şekli

Yeni bir ders eklerken dersin planlaması yani dersin kaç gün ve kaçar saat işleneceğini belirleyebilirsiniz. Bunun için “Dersler” penceresinde, “Yeni” butonuna tıklamalısınız. Dersin Tam Adını ve Kısa Kodunu yazdıktan sonra…

E.9) Blok Ders Ayarlama

E) Planlama İlişkileri – Dersler » E.9) Blok Ders Ayarlama

Bu kısımda blok ders yapan okullarımızda 2’lik kartların bölünmemesi işleminden bahsedeceğiz. Blok ders ayarlama işlemi için Ana Menü ve Planlama/Yerleştirme menüsünde de bulunan “Planlama İlişkileri” sekmesinde tıkladığınızda…

C.2.2) Neden kartlara bölünme yetkisi vermeliyim?

C) Planlamadaki sorunların çözüm yolları » C.2) Başarısız planlama çözümleri » C.2.2) Neden kartlara bölünme yetkisi vermeliyim?

“2’lik Kartlar Bölünebilir” özelliği ders programınızın yerleşiminde hayati bir rol oynar. Yalnızca aSc Timetables’ta bulunan “2lik Kartlar Bölünebilir” özelliği ile, dersinize ait 2 saatlik blok ders, programın…

F.4.4) Zil Saatlerini Güncelleme

F) Yazdırma & Zil Ayarlamaları » F.4) Sık Sorulan Sorular » F.4.4) Zil Saatlerini Güncelleme

“Ana menü” ve “ Tanımlama İşlemleri” menüsünde de bulunan ‘Temel Bilgiler’ butonuna tıklayarak açılan pencereden ‘Zil / Zamanları Yeniden Adlandır’ butonuna tıklayarak zil saatlerini…

A.3) Derslerin tanımlanması

A) Adım adım planlama » A.3) Derslerin tanımlanması

Bu bölümde bulabileceğiniz, başlıklara ve içeriklere ait özet bilgilere göz atabilirsiniz. A.3.1) Yeni ders ekleme Pratik veri girişi ekranı ile, derslerinizi nasıl ekleyebileceğiniz anlatılmaktadır. A.3.2) Kopyala / yapıştır ile ders…

A.12.3) Hibrit eğitim modeli ile ders programı hazırlama

A) Adım adım planlama » A.12) Sık sorulan sorular » A.12.3) Hibrit eğitim modeli ile ders programı hazırlama

aSc Timetables Ders Planlama Programı bilgisayarınızda kurulu değil ise ücretsiz deneme versiyonunu indirmek için Tıklayınız 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında okulda yüz yüze işlenen dersler uzaktan eğitimle birbirine entegre bir şekilde…

A.3.1) Yeni ders ekleme

A) Adım adım planlama » A.3) Derslerin tanımlanması » A.3.1) Yeni ders ekleme

Derslerinizi tek tek tanımlayabilir, ya da excelden toplu olarak ekleyebilirsiniz. Excelden toplu eklemek için Kopyala / yapıştır ile ders ekleme başlığını inceleyebilirsiniz. Derslerinizi tek tek eklemek için gerekli adımlar aşağıda…

A.7.1) Ders atama

A) Adım adım planlama » A.7) Öğretmenlerin ders ataması » A.7.1) Ders atama

Bu eğitim içeriğinde öğretmenlere ders atama adımlarından bahsedeceğiz. “Ana Menü” ve “Tanımlama İşlemleri” menüsünde de bulunan “Öğretmenler” butonuna tıklayarak, açılan pencerede tanımlı olan…

A.9.2) Bulut tabanlı planlama

A) Adım adım planlama » A.9) Ders programı oluşturma » A.9.2) Bulut tabanlı planlama

Bu eğitim içeriğinde “Bulut Tabanlı Planlama” ile ders programı oluşturma adımlarından bahsedeceğiz. aSc Ders Planlama Programında “Otomatik Planlama” ve “Bulut Tabanlı Planlama” ile ders programınızı…

B.2.3) Günlük / haftalık boş ders sayısı sınırı

B) Planlama sonrası iyileştirmeler » B.2) Öğretmen istekleri » B.2.3) Günlük / haftalık boş ders sayısı sınırı

!Lütfen tüm yazılanları okumadan bir ilişkiyi tanımlamaya başlamayınız. En önemlisi de bir ilişkiyi tanımladıktan sonra mutlaka A.8.1 de anlatılan Planlama Öncesi Kontrol işlemini başlatınız. Çünkü tanımlamış olduğunuz bir ilişki bir…

C.1.5) Zaman tablolarında matematiksel çakışma

C) Planlamadaki sorunların çözüm yolları » C.1) Planlama öncesi kontrol hataları » C.1.5) Zaman tablolarında matematiksel çakışma

C.1.2) İlk yapılması gereken kontroller başlığını inceleyip uyguladığınız halde, planlama öncesi kontrolde aşağıdaki örnek görselde olduğu gibi, “Yerleştirilmemiş Ders Bloğu” uyarısı alıyorsanız, hatanın zaman tablolarındaki…